MKB

De milieukundige begeleider heeft een toezichthoudende en adviserende functie richting de opdrachtgever en/of de directie. Milieukundige begeleiding dient altijd te worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Bovendien controleert de MKB-er of de sanering wordt uitgevoerd volgens de gestelde eisen en regels omtrent wet en regelgeving. De milieukundig begeleider (MKB) is verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren van milieukundige begeleiding van diverse bodemsaneringen (zowel processturing als verificatie).

Bij de milieukundige begeleiding van bodemsanering en nazorg zijn er twee hoofdtaken:

– milieukundige processturing (sanering)

De milieukundige begeleiding heeft een taak in de sturing van het saneringsproces zoals het aangeven van de verontreinigingsgrenzen, het aangeven van de bestemming van vrijkomende grond- en afvalstromen, de naleving van milieuvergunningen, bemonsteringen en toezicht op grondwateronttrekkingsystemen.

– milieukundige verificatie (sanering en nazorg)

Projectleider

De projectleider voor het aangeven van- en onder begeleiding aansturen en rapporteren van bodemonderzoeken en bodemsaneringsprojecten. Binnen de projecten borg je als projectleider niet alleen de prijs, kwaliteit en planning maar is onze projectleider ook inhoudelijk en ‘hands on’ betrokken. We bewandelen hierbij niet de gebaande paden, maar zoeken zelf naar creatieve en pragmatische oplossingen om een werk volgens wet- en regelgeving te laten verlopen.

Veldwerker

In overleg met JBO-Milieu kunnen wij ervoor zorgdragen dat een bodemonderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren veldwerkploeg. De veldwerker neemt onder andere monsters van de bodem, plaats peilbuizen ten behoeve van de grondwaterkwaliteit en beschrijft de werkzaamheden middels een accurate boorstaat. De uitkomsten van het bodemonderzoek is de basis voor een eventuele bodemsanering.

(R)-DLP

De begeleiding van werkzaamheden in verontreinigde bodem geschiedt door een DLP, een Deskundig Leidinggevende Projecten, afhankelijk van de risico’s wordt het werk ingedeeld in een veiligheidsklasse en worden bepaalde beheersmaatregelen ingesteld.
Des te groter de risico’s des te zwaarder de veiligheidsklasse waarmee ook de eisen aan de DLP worden verzwaard. Zo mag er vanaf de veiligheidsklasse rood vluchtig alleen een DLP worden ingezet als deze aantoonbaar is geregistreerd bij een daarvoor erkende instelling (CROW). We spreken dan van een R-DLP, een geregistreerde DLP, die niet alleen de reguliere begeleiding uitvoert maar tevens beschikt over de kennis om metingen uit te voeren en de meetresultaten te lezen en te begrijpen. De R-DLP zal hiervoor nauw samen moeten werken met de veiligheidskundige.

KVP

De KVP, Kwaliteits Verantwoordelijk Persoon, bewaakt tijdens de sanering de kwaliteits-eisen met betrekking tot wet- en regelgeving zoals aangegeven in de BRL SIKB 7000. De KVP, ook wel saneringsuitvoerder, is het aanspreekpunt voor alle eisen uit de BRL, tevens aanspreekpunt voor de certificerende instelling.
De taken en vakbekwaamheidseisen van de KVP staan omschreven in de betreffende protocollen (BRL 7000 t/m 7004).

Onder kritische werkzaamheden wordt verstaan: alle werkzaamheden in de (water)bodem die het resultaat van de (water)bodemsanering (kunnen) beïnvloeden en alle werkzaamheden die van invloed (kunnen) zijn op de verwerking van te verwijderen grond/bagger en verontreinigingen

Veiligheidskundige

De veiligheidskundige is leidend tijdens werkzaamheden in verontreinigde bodem. De veiligheidskundige bepaalt de beheersmaatregelen en adviseert de opdrachtgever en uitvoerende partij  over de veiligheid binnen de diverse projecten. Hierbij ligt het accent op de veiligheidskundige risico’s waar partijen aan worden blootgesteld.

• Het opstellen van V&G-plan ontwerpfase en/of uitvoeringsfase
• Vaststellen definitieve veiligheidsklasse (conform CROW 400)
• Verzorgen startwerk instructie
• Veiligheidskundige begeleiding van projecten
• Uitvoeren van werkplek inspecties
• Advisering op het gebied van veiligheid

Projectbegeleiding CROW400

Het begeleiden van een project betekend voor JBO-Milieu BV dat een werk waarbij werkzaamheden worden uitgevoerd in verontreinigde bodem grondig wordt voorbereid en overgedragen.

Van de interpretatie van de bodemgegevens tot het opstellen van de oplevering en de afrekening.
Projectbegeleiding houdt in,

  • Opstellen kostenoverzicht
  • Bodemgegevens uitzoeken
  • Overleg met opdrachtgevers
  • Opstellen VGU-plan uitvoeringsfase
  • Begeleiden DLP, realiseren van een overdracht
  • Eventueel startwerkinstructie of werkplekinspectie uitvoeren
  • Oplevering + afrekenstaat opstellen